Суббота, 27.04.2024, 14:05
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Наш опрос
любовь существует?
Всего ответов: 20
Форма входа
Календарь новостей
«  Май 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
"Круглий Двір"
Главная » 2008 » Май » 21 » Акцію розпочато!!!
Акцію розпочато!!!
14:43
Подаруй життя "Гротам німф"
Безумовно пощастило нашому місту мати стільки пам’яток архітектури. Досить часто протягом доби ми проходимо повз Круглого двору, Благовіщенської та Вознесенської церков, іноді навіть не замислюючись, скільки всього пережили ці споруди – революцію, війни. Та й досі вони радують наше око своєю вишуканістю.

Під час одного з Всеукраїнських фестивалів народної творчості «Боромля» мені випала удача брати інтерв’ю в шанованого гостя і учасника Костянтина Огнєвого, народного артиста СРСР. Зустріла його під час ранкової прогулянки на республіканській спортивній базі «Нескучне», де поселяли всіх учасників (з вічного непрощення тодішній районній владі тут тепер і цеглини не знайдеш).

— Боже, серед якої краси ви живете! — зустрів артист мене у захопленні. — Повірте, весь світ об’їхав, але такої казкової природи не бачив. — І від натхнення навіть заспівав.

Минули роки, нема вже серед нас геніального артиста, але щоразу пригадую його слова, коли буваю у Нескучанському заповіднику.

Останні роки міська влада приділяє належну увагу їх збереженню, поступово відновлюючи один за одним пам’ятки історії та архітектури. І вже приємно приводити гостей нашого міста до Круглого двору, не соромно прогулюватися кімнатами картинної галереї що в будинку Голіцина, відпочивати на Алеї закоханих. Треба бути справжніми патріотами рідного міста, щоб не забувати про ці пам’ятки, приходити на численні суботники, що організовує міська рада, для наведення порядку на прилеглій території. Дуже добре, що ініціативи дорослих переймає наше молоде покоління. Другий рік при міському голові створено дитячу громадську раду з учнів міських шкіл. До неї входять найактивніші учасники шкільного самоврядування, що набувають досвіду, обговорюють різноманітні проблеми міського життя у стінах міської ради. На одному з засідань членами громадської ради було запропоновано приділити більше уваги ще одному пам’ятнику архітектури Гроту «Німф». Напевно знайдеться багато тростянчан, які навіть не знають де він знаходиться, ніколи не бували біля нього, бо розташований він подалі від людського житла у лісовій гущі в кінці останнього озера дендропарку «Нескучне». Побудовано підземний Грот було у 1809 році з кам’яних брил плескатої форми. Але для чого? Тут історія цієї унікальної будівлі майже нічого не говорить. Про дану споруду існує більше чуток ніж реалій. За переказами розповідають, що за поміщицьких часів тут кріпаки дарували Голіцину і його гостям численні аматорські вистави, а підземними ходами можна було дістатися аж до Охтирки. На жаль, після війни споруді було завдано серйозної шкоди – не витримавши чи то вибухів снарядів, чи то людських рук, склепіння впало, перекривши своєю кам’яною масою таємні ходи, закривши від людського ока прекрасний орнамент старовинного кахлю на підлозі. З тих часів про будівлю майже забули. Від вітру, дощів стіни сипалися. Потроху до Гроту заросла і стежка. Поодинокі туристи добиралися сюди, щоб побути насамоті з унікальною спорудою, поринути у часи голіцинських вистав. Але будівля трималася до останнього, чекаючи на нових голіциних.

І ось нарешті діти звернули увагу дорослих на необхідність збереження Гроту для майбутніх поколінь. І можна навести багато аргументів, мовляв, не дитяча справа, немає бюджетних коштів, це нам не під силу, але діти мають рацію – споруду треба врятовувати. Можливо не одразу, за кілька років, але ж треба. Щоб не соромно було перед нащадками, як за колишню спорт базу, яку не вберегли. Саме тому міський голова Юрій Бова, міська рада, комунальні та приватні підприємства, підприємці підтримали дану акцію «Подаруй життя Гротам». Але і школярі не стояли осторонь. В школах вони запропонували провести збір макулатури, задля закупівлі на зібрані кошти будівельних матеріалів на реконструкцію. Адже таким чином тисячі школярів відчують і свою причетність до відновлення Гроту. Протягом місяця учні шкіл малювали стінні газети про Грот, зустрічалися у класах. Найактивнішими виявилися учні СШ№2, які перші зібрали 1510 кг макулатури. Активно працювали і на суботнику — Максим Шереверя, Валерія Михайлова, Нікіта Ранцевас, Антон Зиков, Євген Волочаєв, Альона Шашко та інші.

На жаль, у інших школах збирання макулатури триває, її зібрано лише по 150-200 кг. у ЗОШ№1, 4. А ось у СШ №5 акцію дітей майже проігнорували і в першу чергу — педагоги, дирекція. Мовляв, нехай діти самі займаються, ми їм не заважатимемо. Замість того, щоб підтримати дітей, допомогти організаційно активісти наштовхнулися на черствість, байдужість дорослих. І це вже не перше ігнорування проблем міста, адже педагоги не вивели школярів на прибирання парків міста, на посадку дерев під час минулого суботника у міському парку Чайковського. Кожного разу можна було чути різні причини і навіть посилання на заборони від РДА та районного відділу освіти брати участь у таких заходах. Тоді на яких принципах, почуттях, прикладах виховуємо молоде покоління?

Та незважаючи на ігнорування деяких районних посадовців, акція розпочалася. І розпочалася активно. Перші вийшли у Нескучне працівники шоколадної фабрики «КФУ». Після роботи минулого четверга більше 30 працівників розпочали історичну подію – відновлення Гротів. До них приєдналася будівельна бригада ПП Олександра Линника на чолі з досвідченим будівельником Віктором Чумаком. Завзято прибирали сміття, чистили цеглу і кам’яні брили, відновлювали кладку зовнішніх стін, вирубали поросль.

Як і планувалося у суботу на толоку у Нескучне масово йшли тростянчани. Колективи міської ради, дитсадків, комунальних підприємств, редакції газети «Круглий двір», кількох бюджетних організацій, члени Соціалістичної партії і, звісно ж, ініціатори акції – діти шкіл, активісти, зранку збиралися біля криниць. Роботи цього дня усім вистачило. Соціалісти з працівниками двох дитсадків ліквідували сміттєзвалище на вході у Нескучне, поставили три столи з лавками для відпочинку, вирубали поросль. Комунальники «Тростянецькомунсервісу» впорядковували територію біля криничок, колективи дитсадків прибирали сміття вздовж берегів озер, у місцях відпочинку. Міськрада впорядкувала купальню, встановивши для відпочинку тростянчан ще два столи. Працівники ЖЕУ разом з школярами завзято працювали на відновленні Грот. Приємно було поглянути кожному на зроблену роботу, після якої звісно була каша, бесіди біля багаття і добрий відпочинок.

25 травня у наше місто завітає багато гостей, адже цього дня у Круглому дворі відбудеться концерт класичної музики – святкування Днів Чайковського у Тростянці. Численні туристи відвідають наше місто, тому на зробленому крапку ставити рано. Попереду ще багато роботи і у Нескучному, і у Гротах, і у Круглому дворі. Наступний суботник відбудеться 17 травня о 9.00 у Нескучному. Впевнені, що і інші підприємства, установи, організації долучаться до корисної справи. Нам жити у цьому місті, нам його робити ще прекраснішим.

Незвичайний ландшафт з височенними деревами, глибокими озерами, де так приємно покупатися, відпочити — наше багатство. На жаль, те, що маємо, не завжди цінуємо. Але як добре, що нині ми взялися за відродження Нескучного.

Просмотров: 1038 | Добавил: sadovnychyi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024