Суббота, 04.05.2024, 09:27
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Наш опрос
любовь существует?
Всего ответов: 20
Форма входа
Календарь новостей
«  Сентябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
"Круглий Двір"
Главная » 2008 » Сентябрь » 15 » Чим годуємо дітей?
Чим годуємо дітей?
14:56
У минулому навчальному році діти не тільки підростали, виховувались, «гризли граніт науки», а й харчувались, оздоровлювались. Як були забезпечені продуктами і на якому рівні була організація харчування гарантійної якості? Які недоліки треба врахувати, щоб не повторились вони в новому навчальному році? Скрупульозну роботу провели спеціалісти санітарної служби району щодо перевірки стану харчування в дошкільних і шкільних закладах міста і району, надіславши довідку в райдержадміністрацію і міську раду. Які заходи вони застосовуватимуть, щоб ліквідувати недоліки в харчуванні дітей? Сподіваємось на відповідь. А поки що друкуємо довідку.
Державна санітарно-епідеміологічна служба району здійснює нагляд за організацією харчування дітей в 19 загальноосвітніх школах району, 12 дитячих дошкільних закладах, школі – інтернаті, професійному ліцеї та 27 дитячих оздоровчих закладах. За перше півріччя було проведено 127 обстежень, 125 з яких із застосуванням лабораторно-інструментальних досліджень. Досліджено 82 зразки дитячих раціонів, 184 зразки харчових продуктів на бактеріологічні та хімічні показники, 1316 змивів на якість миття посуду та обладнання, 232 зразки питної води на бактеріологічні та хімічні показники, 32 зразки ранніх овочів на вміст нітратів. 
За перше півріччя не було допущено масових захворювань серед дітей на гострі кишкові хвороби та харчові отруєння, але відмічається ріст захворюваності органів травлення. Так у структурі загальної захворюваності дітей до 14 років хвороби органів травлення займають третє місце і складають 5,8% від усіх хвороб, 36% серед хвороб органів травлення складають гастрит та дуоденіт. Зросла захворюваність крові та кровотворних органів на 12,9 % порівняно з попереднім роком.
Безкоштовним гарячим харчуванням за рахунок місцевих бюджетів мають забезпечуватися учні початкових класів загальноосвітніх шкіл, діти-пільговики (сироти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей) та ті, хто перебуває у групах подовженого дня. В минулому навчальному році гарячим харчуванням в районі було охоплено 2240 учнів (60,3%) від загальної кількості. Через відсутність їдальні зовсім не організовано гаряче харчування дітей у Новгородській ЗОШ, зменшилася до 15% кількість учнів, які харчуються в їдальні професійного ліцею.
Одноразове харчування у загальноосвітніх навчальних закладах згідно з постановою Кабміну “ Про затвердження норм харчування в дитячих навчальних та оздоровчих закладах” розраховане на забезпечення обідом. Тими ж нормами передбачено щоденне забезпечення школярів м’ясом, птицею, м’ясопродуктами (35 гр. на дитину), рибою і рибопродуктами (25 гр.), сиром кисломолочним (16-20 гр.), сметаною (6гр.), маслом вершковим (10гр.), картоплею (100-120гр.), овочами (140-160гр.), фруктами (50-75гр.). 
Енергетична цінність обіду залежно від віку дитини повинна становити від 794 до 975 ккал. На жаль, цих норм жоден дитячий навчальний заклад району не дотримується. Аналіз витрат продуктів харчування у загальноосвітніх школах не проводять, за винятком Гребениківської школи-інтернату. Протягом третьої четверті навчального року через несвоєчасне проведення тендерів на постачання продуктів харчування діти отримували страви лише із макаронних виробів, круп, картоплі, а замість вершкового масла на приготування страв використовувалася олія. Низькою була і вартість харчування —1,35 грн.
 Нині для виконання норм вартість обіду із трьох страв повинна становити не менше 5-8 гривень. Зростання цін на продукти призвело до зменшення обсягу замовлень на постачання продуктів харчування і продовольчої сировини. При неможливості збільшити фінансування на безкоштовне гаряче харчування кухарі зменшують порції. Енергетична та харчова цінність таких обідів становить 30-60% від норми. В шкільних обідах переважали страви багаті на вуглеводи (макарони, картопля, булочки), і не вистачало продуктів, багатих на білки тваринного походження, мікро- та макроелементи і вітаміни (масло, молоко, кисломолочні продукти, риба, яйця, фрукти та овочі). 

Калорійність шкільних обідів у 2008 році в цілому у районі не відповідала нормам: у школі – інтернат вона склала 93,8%, ЗОШ №4 —75,7%, а в таких, як Кам’янська школа —30 %, Люджанська — 33,3%, Боромлянська ЗОШ — 38,5%,ЗОШ №2 — 47,6%.


 Найбідніше харчування дітей в Гребениківському дитсадочку, де в меню відсутні сметана, сир, риба, яйця, сік. Сметану , сир, яйця не вживають діти Боромлянського дитсадочка, сир — Буймерського. 
 Для збереження здоров’я дітей, запобігання захворювань органів травлення Міністерство охорони здоров’я України разом з Міністерством освіти та науки підготували і затвердили ряд нормативно-правових актів щодо харчування в загальноосвітніх навчальних та дошкільних закладах. Накази доведені до всіх керівників навчально-виховних закладів району. Але, не дивлячись на це, у всіх закладах допущено порушення встановлених норм і законодавства. Зокрема, в шкільні їдальні та дошкільні дитячі заклади завозилися заборонені продукти —вершково-рослинне масло, більшість завезених продуктів не мають сертифікатів якості ( документи мають не чіткі ксерокопії, відсутня мокра печатка) тощо. Крім того, порушувалася технологія приготування страв у Печинській школі-сад, внаслідок чого в картопляному пюре було знайдено бактерії групи кишкової палички, порушувалися правила миття посуду в дитсадках с. Буймера, Жигайлівки та ДНЗ “Калинка” і “Білочка” міської ради, в їдальнях Полянської, Жигайлівської, Дернівської ЗОШ та міській ЗОШ №1.  
 У першому півріччі за порушення санітарного законодавства на відповідальних осіб накладено 23 штрафи. Призупинено було роботу їдальні в Станівській школі.

Просмотров: 1131 | Добавил: sadovnychyi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024